.

AŞURE TARİFİ

Hz. Ali (K.V)de şöyle rivayet etmektedir:
"Ben Rasulullah s.a.v.'in yanında otururken bir adam ona;
-Ya Rasulallah! Ramazan ayından sonra hangi ayda oruç tutmamı emredersiniz? deyince Rasulullah (s.a.v.);"Ramazan ayından sonra oruç tutacaksan Muharrem ayından tut!Çünkü O' Allahın ayıdır.O Ayda bir gün vardır ki,Allah bir kavmin tevbesini o günde kabul etti.ve diğer bir kavmin tevbesini de o günde kabul edecektir."buyurdu.

Selam Dostlar...
Malum Muharrem ayındayız, şöyle güzel bir Aşure tarifi vermeden olmaz:)...Aşure deyince direk aklıma her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır,atasözü geliyor :) buda benim tarifim buyrun;

Malzemeler ;

  • 500 gram buğday
  • 1 su bardağı nohut 
  • 1 su bardağı fasulye 
  • 7-8 adet kayısı 
  • (küçük)1 çay bardağı kuru üzüm 
  • 1 kilo şeker (damak tadınıza göre ilave edebilirsiniz)
  • yarım kırmızı elma ( isteğe göre )
  • 1 portakal 
  • 100 gram tuzsuz fıstık ,fındık 
Süslemek için ;
  • ceviz,nar,tarçın,kuş üzümü

Öncelikle buğdayımızı güzelce yıkıyoruz sarı suyu iyice arınana kadar...Tenceremize nohutu fasulyeyide atıp hep beraber tekrar yıkıyoruz,malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak su döküp bu şekilde 5 dakika hepsini kaynatmaya başlıyoruz.Bazılarının ayrı kaplarda pişirdiğini biliyorum rengi kararmasın diye,oysaki rengi içine attığınız malzemelerden kararıyor.Aşureyi karartan incirdir.Dönelim tarife 5 dakika kaynayan aşuremizi ocaktan alıyoruz kapağını kapatıp  sabaha kadar dinlenmeye bırakıyoruz ki buğdaylar ve fasulyeler kabarsın.Sabah bismillah deyip başlıyoruz...Aşure malzemelerimizi pişene kadar haşlıyoruz ara ara karıştıralım ki dibi tutmasın,su ölçüsü veremiyorum yanınızda sıcak su dursun suyunu çektikçe ilave edersiniz..Aşure Çok katı kıvamda olmasın bekledikçe katılaşıcak çünkü.Aşuremiz pişe dursun,kayısılarımızı minik minik doğruyoruz üzümle kayısılamızı ayrı bir kapta 5 dakika yumuşayana kadar kaynatıyoruz.Pişen buğday ve nohutumuzun üzerine şekeride ilave edip 5- 10 dakika kaynatıp daha sonra yumuşamış kayısı ve kuru üzümü aktarıyoruz.1 adet portakal kabuğu rendeleyip 1 kaç damlada suyunu sıkıp 5-10 dakikada bu şekilde kaynatıp ocaktan indirmeden içerisine ayıklanmış tuzsuz fıstıklarımızı ve fındıklarımızı atıyoruz.Ocağı kapatıp Aşuremizi 10 dakika dinlendirdikten sonra benim gibi sıcak yemek isteyenler bu aşamada aşureyi tabağa alıp süsleyip  kaşık kaşık yemeye başlayabilirler :)).
Bazen canım aşure istediğinde ıslatmadan  2 saat içinde de yaparım düdüklü tencerem varolsun:)) canı isteyen üşenen arkadaşlar için öneri :)
Afiyet olsun... Allah kabul etsin...

Posted by Unknown on 11:46 . Filed under , , , , , . Blogumda yayınladıgım tariflerime rss kayıt olablırısınız.. RSS 2.0

Hiç yorum yok :

Leave comment

Yorumlarınızı Bekliyorum..

INSTAGRAMDA BULUŞALIM

2014 cafefincan.com . Tüm Hakları Saklıdır.. @gul_tasarimm KİŞİSELLEŞTİRME by cafefincan.com .